Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Δάπεδα / ΠΛΑΚΑΚΙΑ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Εναλλακτικά… οικολογικά δάπεδα

/Images/Articles/Δάπεδο_από_Linoleum_με_ένθετα_σχέδια.jpg
/Images/Articles/Οικολογικό_δάπεδο_από_Bamboo.jpg
/Images/Articles/Οικολογικό_δάπεδο_από_φελλό.jpg
/Images/Articles/Επίστρωση_επιφάνειας_από_πλακάκια_φυσικής_πέτρας.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_από_Linoleum_σε_σύνθετους_και_μοντέρνους_σχηματισμούς.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_από_Linoleum_σε_τετράγωνους_σχηματισμούς_για_παιδικό_δωμάτιο.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_από_φυσική_πέτρα.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_από_φυσική_σκαπιτσαριστή_πέτρα.jpg
/Images/Articles/Οικολογικό_και_υγιεινό_δάπεδο_από_φελλό.jpg
/Images/Articles/Φυσικά_κυψελωτά_πλακάκια_από_Cotto.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_από_Cotto_που_δίνουν_rustic_αισθητική.jpg
/Images/Articles/Οικολογικά_φυσικά_δάπεδα_από_Bamboo.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_από_λωρίδες_Bamboo_που_δίνει_ενιαία_αισθητική.jpg
/Images/Articles/Οικολογικό_δάπεδο_από_Bamboo_2.jpg
/Images/Articles/Δάπεδο_επικαλυμμένο_με_φελλό.jpg
/Images/Articles/Πλακάκια_πολύχρωμα_τετράγωνα_από_Linoleum.gif

Με την κατάλληλη επιλογή μπορούμε να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη για εμάς και το περιβάλλον, καθώς τα πράσινα δάπεδα:

 

1. Παρέχουν ασφάλεια στο χρήστη.

 

2. Δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον, καθώς απαιτούν μειωμένη ενέργεια για την παραγωγή και ανακύκλωσή τους, αφού δεν υπάρχουν υλικά με μηδενικό αντίκτυπο στον πλανήτη.

 

3. Δεν καταστρέφουν τους ελλειμματικούς φυσικούς πόρους.

 

4. Δημιουργούν ένα αίσθημα υπερηφάνειας στον ιδιοκτήτη για την επιλογή του.

 

 

Τα δάπεδα από Cotto:

 

Προέρχονται από ένα φυσικό υλικό, την ψημένη γη (terra cotta).  Πρόκειται για το ίδιο υλικό με το κεραμίδι και το βρίσκουμε στην αγορά σε κεραμιδί, γκρι ή μπεζ χρώμα σε διάφορες μορφές πλακών, με υάλωση ή χωρίς. Σε περίπτωση που δεν επιλέξετε εκείνα με υάλωση, τότε περάστε τα με κάποιο ειδικό προϊόν αδιαβροχοποίησης, για να μη λεκιάζουν και για να καθαρίζουν πιο εύκολα. Τα πλακίδια από Cotto αποτελούν γέννημα της μεσογειακής γης. Η Ελλάδα (ιδιαίτερα η Κρήτη) παράγει σημαντικές ποσότητες του υλικού και μάλιστα στην καλύτερη ποιότητά του, που εξάγεται. Το Cotto είναι ένα εξαιρετικό οικολογικό προϊόν του οποίου η φυσική σύσταση και μορφή το κάνει διαχρονικό. Χρησιμοποιήστε το ανεπιφύλακτα σε υπνοδωμάτια, rustic κουζίνες, ρομαντικά, industrial και κλασικά καθιστικά, καθώς και σε όλα τα δάπεδα των εξοχικών κατοικιών. Προσέξτε όμως σε περίπτωση που θέλετε να επενδύσετε κάποιο εξωτερικό χώρο, καθώς ο παγετός μπορεί να καταστρέψει αυτό το μοναδικό υλικό!

 

 

Τα δάπεδα από Πέτρα:

 

Η πέτρα είναι ένα φυσικό υλικό, από τα πιο φιλικά στο περιβάλλον. Έχει εξαιρετική αντοχή στο χρόνο και στις καταπονήσεις, αλλά και υψηλή ποιοτική υπεροχή έναντι άλλων επικαλυπτικών υλικών με αντίστοιχες ιδιότητες. Στην Ελλάδα βρίσκουμε μεγάλη γκάμα του υλικού, σε πολλούς χρωματισμούς και σχέδια τόσο για τον εξωτερικό όσο και για τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας μας. Βέβαια όσον αφορά τη συντήρησή της, θα ήταν καλό να την περάσετε με ένα προστατευτικό βερνίκι νερού, αφού παρ’ όλη την ανθεκτικότητα της παρουσιάζει έντονη απορροφητικότητα σε υγρά και λάδια με αποτέλεσμα να λεκιάζει. Αναλόγως τη χρήση της μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ανάγλυφες μορφές, σε πιο λειασμένες, σε ορθογωνισμένα σχήματα ή σκαπιτσαριστά σχέδια. Προτείνεται τόσο για επικάλυψη των εξωτερικών δαπέδων όσο και για τους εσωτερικούς χώρους του καθιστικού, των λουτρών, της εισόδου και της κουζίνας.

 

 

Τα δάπεδα από Φελλό:

 

Προέρχονται από τον φλοιό των φελλόδεντρων που είναι ένα ανακυκλώσιμο υλικό και χρειάζεται χαμηλή ποσότητα ενέργειας για την παραγωγή του. Επίσης ο φελλός είναι ελαφρύς, ζεστός στο μάτι, θερμομονωτικός και ηχομονωτικός, άνετος στο πάτημα (αντικραδασμικός), έχει αντιμικροβιακή επιφάνεια, είναι ατοξικός και υγιεινός για το χρήστη. Το βρίσκουμε στην αγορά σε λωρίδες, πλάκες και σε ρολό, ενώ με ένα ειδικό σύστημα εγκατάστασης μπορεί να τοποθετηθεί και χωρίς κόλλα. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα της απευθείας χρήσης μετά την επίστρωσή του. Όμως χρειάζεται προσοχή για τη συντήρησή του, καθώς το φθείρουν τα υγρά και η υγρασία (μουχλιάζει), η επαφή του με το καουτσούκ, η έντονη τριβή, τα κατοικίδια που εξασκούν τα νύχια τους σε αυτόν και το υπερβολικό βάρος που μπορεί να του προκαλέσει βαθουλώματα σε σημεία. Για να ενισχυθεί η αντοχή του στα παραπάνω, το περνάμε με ειδική επίστρωση ή κέρωση που κλείνει τους πόρους και διευκολύνει το καθημερινό καθάρισμα. Συγκριτικά με άλλα δάπεδα είναι αναμφισβήτητα το καταλληλότερο για χώρους υπνοδωματίων, παιδικών δωματίων και για playrooms.

 

 

Τα δάπεδα από Linoleum:

 

Πρόκειται για 100% οικολογικά σύνθετα δάπεδα, καθώς αποτελούνται αποκλειστικά από φυσικές πρώτες ύλες: Λινέλαιο, ξυλάλευρα, σκόνη φελλού, σκόνη ασβεστόλιθου, ρετσίνι και ορυκτά χρώματα που προσαρμόζονται πάνω σε βάση από φυτικό νήμα (Γιούτα) και προσφέρουν δάπεδα σε ρολά ή πλάκες, σε διάφορα πάχη και χρώματα. Ο λινοτάπητας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά: είναι ελαστικός, ευχάριστος και ξεκούραστος στο πάτημα, μονωτικός, απόλυτα υγιεινός με αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες (δεν συσσωρεύει ρύπους στους πόρους του), αλλά και ένα φυσικό άρωμα που πιθανόν να ενοχλεί κάποιους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουμε κατά την επιλογή του υλικού (στην αγορά υπάρχουν κυρίως συνθετικές απομιμήσεις που προορίζονται για βιομηχανική χρήση), στις κόλλες τοποθέτησης και στις ακρυλικές επιστρώσεις που χρησιμοποιούν κάποιες εταιρίες. Για την συντήρηση του πρέπει να αποφεύγουμε τα ισχυρά χημικά καθαριστικά που μπορεί να το βλάψουν. Ανεπιφύλακτα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε χώρο κουζίνας, υπνοδωματίων, παιδικών δωματίων, γραφείων, λουτρών, διαδρόμων, αλλά και σε μοντέρνα καθιστικά.

 

 

Τα δάπεδα από Bamboo:

 

Η πρώτη ύλη (Bamboo) που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους είναι ταχέως ανανεώσιμη, εξαιρετικής αντοχής και υψηλής ποιότητας. Το φυτό του Bamboo ωριμάζει σε 3-5 χρόνια, γεγονός που επιταχύνει τον κύκλο συγκομιδής του. Επίσης θεωρείται ανακυκλώσιμο υλικό, αφού χρησιμοποιείται και για την παραγωγή πλακών OSB. Στην καλύτερη περίπτωση μπορούμε να βρούμε στην αγορά δάπεδα από Bamboo κατασκευασμένα από συγκολλητική ύλη ρητινών, ενώ καλό είναι να διασφαλίζουμε πως δεν χρησιμοποιήθηκε φορμαλδεΰδη ως συγκολλητή ύλη. Τα εν’ λόγω δάπεδα δίνουν την ίδια εντύπωση στο χώρο με ένα παρκέ, όμως η αντοχή τους σε καταπονήσεις και στην υγρασία είναι μεγαλύτερη. Αντίστοιχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε χώρο του σπιτιού.

 

 

Όσο αφορά τον αγοραστή θα πρέπει να γνωρίζει πως προσφέρει στο περιβάλλον όταν επιλέγει υλικά, τα οποία δεν προέρχονται από μακριά (εισαγόμενα προϊόντα). Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεταφορές παγκοσμίως αποτελούν έναν από τους κυριότερους παράγοντες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Επιπρόσθετα, ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει πως κανένα υλικό δεν είναι άφθαρτο, γι’ αυτό θα πρέπει να μαθαίνουμε τις αδυναμίες του δαπέδου επιλογής μας, ενώ σε σημεία με πιο έντονη χρήση (μπροστά από το νεροχύτη - νιπτήρα, την εστία της κουζίνας – του τζακιού και κάτω από τροχήλατα έπιπλα) καλό είναι να χρησιμοποιούμε έναν τάπητα. Επίσης είναι συνετό να ζητάτε εγγύηση ζωής του δαπέδου από τον κατασκευαστή, που συνήθως ορίζεται (για τα παραπάνω υλικά) στα 20-50 χρόνια.

 

 

 

 

ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ

(ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι.)

 

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από:

http://www.elledecor.com

http://www.remodelingrecon.com

http://www.bamboofloorings.org

http://www.contempofloorcoverings.com

http://becgreen.ca

http://www.infotube.net

http://www.raisingspaces.com

http://chicprovence.blogspot.com

http://flooring-tips-trends.blogspot.com

http://www.abouthardwoodflooring.com

http://www.australiandesignreview.com

http://alexandriacarpetone.wordpress.com