Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Ηλεκτρολογικά-Φωτισμός /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Κύριο Θέμα

Ηλεκτρολογικός...καμβάς

Ο ηλεκτρικός πίνακας ή «πίνακας διανομής ηλεκτρικής ενέργειας» είναι το αρχηγείο κάθε ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Μέσω αυτού τροφοδοτείται η εγκατάσταση με ρεύμα, ρυθμίζεται η λειτουργία των επιμέρους κυκλωμάτων και καθορίζεται η ασφάλεια τόσο των συσκευών όσο και του ίδιου του χρήστη της εγκατάστασης. Όπως είναι λοιπόν λογικό, η δομή και η σύνθεση ενός πίνακα παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας εγκατάστασης. Για τον σχεδιασμό του απαιτείται εκ προοιμίου ο καθορισμός της λειτουργίας που θα επιτελεί, του χώρου εγκατάστασης καθώς επίσης και της εγκατάστασης που θα τροφοδοτεί.

διαβάστε περισσότερα
 • Οικονομική μέτρηση-Οικολογικοί μετρητές

  Οι μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας είναι συσκευές οι οποίες μετράνε την ισχύ που καταναλώνει ένας χώρος. Οι συσκευές μέτρησης ενέργειας μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες σε μια οικία καθώς παρακολουθώντας τη συνολική κατανάλωση της οικίας μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τις επιμέρους συσκευές. Η παρακολούθηση της κατανάλωσης μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

  διαβάστε περισσότερα
 • Διακυμάνσεις τάσης: Από το πρόβλημα, στη λύση.

  Οι διακυμάνσεις τάσης είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στα δίκτυα ηλεκτρισμού. Οι ηλεκτρικές συσκευές που έχουμε στο σπίτι μας έχουν ανοχή σε μικρές διακυμάνσεις και έτσι δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως στιγμές που η τάση βυθίζεται σε τιμές κάτω και από τα 210V ή ακόμα εκτοξεύεται στα 260V και πάνω. Ο επιτηρητής τάσης είναι ένα χρήσιμο εξάρτημα για την προστασία μιας εγκατάστασης από επικίνδυνες διαταραχές.

  διαβάστε περισσότερα
 • Χρονοδιακόπτης ράγας

  Το σπίτι του 21ου αιώνα έχει σαν βασικό χαρακτηριστικό την «εξυπνάδα» του. Η τεχνολογική εξέλιξη έχει βάλει στην καθημερινότητά μας τους αυτοματισμούς χρησιμοποιώντας ολοκληρωμένα συστήματα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι αυτοματισμοί υπήρχαν και παλιότερα με τη βοήθεια «έξυπνων» διακοπτών, γνωστούς και ως χρονοδιακόπτες. Οι χρονοδιακόπτες μέχρι και σήμερα αποτελούν μια λύση ώστε να αυτοματοποιήσουμε μεμονωμένα κυκλώματα εύκολα, γρήγορα και οικονομικά.

  διαβάστε περισσότερα
 • Αυτόματοι διακόπτες ισχύος

  Οι αυτόματοι διακόπτες ισχύος ή απλώς αυτόματοι είναι όργανα που έχουν ως κύριο προορισμό τους την προστασία του ηλεκτρολογικού εξοπολισμού του σπιτιού μας! Όπως αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος οι εν λόγω διακόπτες έχουν άμεση συγγένεια με τις γνωστές σε όλους μας ασφάλειες! Παρόλα αυτά, οι ασφάλειες για να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά την τήξη τους, χρείάζεται να αντικατασταθεί το φυσίγγιο!  Αντιθέτως οι αυτόματοι διακόπτες ισχύος, το μόνο που χρειάζονται μετά την πτώση τους, είναι να οπλισθούν ξανά! Έτσι στους αυτόματους διακόπτες δεν έχουμε καθόλου δαπάνες αντικατάστασης αντίθετα με τις ασφάλειες. Παράλληλα αντέχουν τις αυξημένες καταπονήσεις σε περιπτώσεις σφαλμάτων και ιδιαίτερα βραχυκυκλωμάτων!   Για να γίνουμε πιο σαφείς και να σας κατατοπίσουμε πλήρως σχετικά με την χρήση τους, αναφέρουμε ότι οι αυτόματοι διακόπτες ισχύος χρησιμοποιούνται για την προστασία αγωγών, καλωδίων, τμημάτων εγκαταστάσεων, συσκευών, γεννητριών και κινητήρων από μεγάλα  ρεύματα.

  διαβάστε περισσότερα
 • Αντικεραυνική προστασία ηλεκτρικής εγκατάστασης

  Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κάθε ηλεκτρικής εγκατάστασης, καθώς επίσης και του εξοπλισμού από τον οποίο απαρτίζεται, δεν είναι άλλος από τα καιρικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα τους κεραυνούς. Όταν μιλάμε για κεραυνούς, μιλάμε στην ουσία για ρεύμα πολύ μεγάλης τιμής. Για την ανθρώπινη προστασία από αυτά τα ρεύματα, χρησιμοποιούμε τα αλεξικέραυνα. Πώς όμως μπορούμε να προστατεύσουμε τις εγκαταστάσεις από αυτό το καιρικό φαινόμενο; Στο εσωτερικό μιας ηλεκτρικής εγκατάστασης έχουμε την επιλογή της αντικεραυνικής προστασίας με τα αντικεραυνικά ράγας, τα αντικεραυνικά δηλαδή που τοποθετούνται στον ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης. Οι συσκευές αυτές στην ουσία προστατεύουν την ηλεκτρική μας εγκατάσταση, «απορροφώντας» τον κεραυνό και «οδηγώντας» τον προς τη γείωση της εγκατάστασης (δηλαδή προς τη γη).

  διαβάστε περισσότερα
 • Αντικεραυνική προστασία κτιρίου

  Σε όλη τη γη πέφτουν 100 κεραυνοί το δευτερόλεπτο! Με άλλα λόγια περίπου 2000 καταιγίδες ενεργούν ταυτόχρονα στη γη! Ίσως το νουμερο να ακούγεται υπερβολικό αλλά είναι πραγματικότητα! Σκεφτείτε πόσο αξιοποιήσιμη θα μπορούσε να ήταν η τεράστια ισχύς των κεραυνών  αν το φαινόμενο δεν ήταν στιγμιαίο και είχαμε τον χρόνο να την εκμεταλλευτούμε! Ακόμη όμως κι αν η διάρκειά τους δεν είναι πάνω από ένα δευτερόλεπτο, τα ρευματα και οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι τεράστια!

  διαβάστε περισσότερα

Περισσότερα άρθρα

NEWSLETTER