Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΟΜΗΣΗ

Κύριο Θέμα

Ο "πράσινος" πολίτης του μέλλοντος

Πώς θα αλλάξει η καθημερινότητα μας σε 30 χρόνια; Πως θα επηρεάσουν οι πρακτικές του βιοκλιματικού σχεδιασμού τη ζωή μας; Ένας πράσινος χρήστης έρχεται από το μέλλον για να μας δείξει πως περνάει μια συνηθισμένη μέρα της ζωής του: Ο κ. Green ξυπνάει με το ηλεκτρονικό σύστημα που έχει ρυθμίσει να του ανοίγει αυτόματα τα στόρια του παραθύρου του στις 7.30. Ταυτόχρονα ενεργοποιείται το ραδιόφωνο του με το πρωινό δελτίο ειδήσεων. Ο κ. Green σηκώνεται και ντύνεται με τις συμβουλές που του δίνει η ψηφιακή του ντουλάπα, η οποία ενημερώνεται συνεχώς για τον καιρό.

διαβάστε περισσότερα
 • Βιοκλιματικός σχεδιασμός

  Βιοκλιματικός σχεδιασμός, βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ενεργειακά και παθητικά συστήματα: διάφορες λέξεις και ορισμοί που ακούγονται συχνά τελευταία…τι είναι όλα αυτά τελικά; Καμιά καινούρια μόδα; Κάποια εξελιγμένη επιστημονική εφεύρεση;

  διαβάστε περισσότερα
 • Παθητικά συστήματα φωτισμού

  Όταν το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται για φωτισμό δεν μετατρέπεται πραγματικά όλη η ενέργεια σε φώς. Ένα μέρος της μετατρέπεται σε θερμότητα και διαχέεται στο χώρο. Σε θερμά κλίματα, όπως αυτό της χώρας μας, η θερμότητα αυτή θα πρέπει να ελαχιστοποιείται. Αυτό επιτυγχάνεται με το φυσικό φωτισμό ή με τη χρήση τεχνητού φωτισμού υψηλής απόδοσης, που εμφανίζει περιορισμένη απώλεια θερμότητας. Η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στοχεύει στην επίτευξη οπτικής άνεσης μέσα στα κτίρια και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στη γενικότερη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στους χώρους, συνδυάζοντας φως, θέα, αξιοποίηση και ρύθμιση της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας. 

  διαβάστε περισσότερα
 • Πράσινο σπίτι

  «Πράσινο» είναι το σπίτι που κατασκευάζεται και λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τα προτερήματα που μας χαρίζει η φύση. Ένα «πράσινο» σπίτι μπορεί να εξασφαλίσει ελάχιστη έως και μηδενική κατανάλωση ενέργειας προσφέροντάς μας παράλληλα σημαντικά οικονομικά οφέλη. Συχνά, όμως, κανείς αναρωτιέται πώς να φτιάξει το δικό του σπίτι «πράσινο».

  διαβάστε περισσότερα
 • Παθητικά συστήματα δροσισμού

  Το καλοκαίρι στις μεσογειακές χώρες αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό χώρο των κτιρίων με αποτέλεσμα τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης. Συνήθως για την αντιμετώπιση του προβλήματος καταφεύγουμε στην χρήση του τεχνητού κλιματισμού. Εναλλακτική πρακτική για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών αποτελεί ο φυσικός δροσισμός. Με το φυσικό δροσισμό, εκτός της εξοικονομούμενης ενέργειας, βελτιώνονται σημαντικά οι συνθήκες άνεσης μέσα στους χώρους, ακόμα και σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

  διαβάστε περισσότερα
 • Αφιέρωμα στο -πράσινο- οικολογικό σπίτι

  Με τις τιμές των κάθε είδους καυσίμων στα ύψη και με τις ακραίες καιρικές συνθήκες να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά το χειμώνα και το καλοκαίρι, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία η εξοικονόμηση ενέργειας και ο σχεδιασμός του σπιτιού με τρόπο που θα εκμεταλλεύεται τις καιρικές συνθήκες ώστε να μειωθεί η κατανάλωση για θέρμανση και ψύξη. Παράλληλα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινής ατμόσφαιρας στο εσωτερικό, στον επαρκή φωτισμό και στην άνετη διαβίωση μέσα στο σπίτι. Το αφιέρωμα μας, λοιπόν, στο "πράσινο" οικολογικό σπίτι θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσθε και θα σας μάθει πράγματα που μάλλον δεν τα φανταζόσασταν. Οι ενότητες του αφιερώματος είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να βρείτε εύκολα και γρήγορα την πληροφορία που αναζητάτε.

  διαβάστε περισσότερα
 • Παθητικά συστήματα δροσισμού (2)

  Σε άλλο άρθρο (παθητικά συστήματα δροσισμού-μέρος 1)  είχαμε αναφερθεί στα σημαντικά πλεονεκτήματα των παθητικών συστημάτων δροσισμού, τα οποία επιτυγχάνουν εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης στα κτίρια κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Πέρα των συμβατικών συστημάτων δροσισμού υπάρχουν και πιο σύνθετα τα οποία δεν εφαρμόζονται τόσο συχνά, όχι τόσο για το οικονομικό κόστος, αλλά περισσότερο γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη τους κατά την φάση μελέτης ενός κτιρίου. Μπορούμε λοιπόν γνωρίζοντας κάποια από αυτά και ύστερα από συνεννόηση με τον μελετητή μηχανικό να τα ενσωματώσουμε στο κτιριό μας και σε συνδυασμό με τα συμβατικά συστήματα δροσισμού να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος.

  διαβάστε περισσότερα
NEWSLETTER