Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Οικοδομή /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Κύριο Θέμα

Συμβουλές παραλαβής σκυροδέματος (1)

Ένα κτίριο υψηλής ποιότητας  κατασκευής προσφέρει ασφάλεια στον ιδιοκτήτη, μειώνει τις ανάγκες επισκευής από ενδεχόμενες σεισμικές καταπονήσεις και αυξάνει το χρόνο ζωής του έχοντας λιγότερες απαιτήσεις σχετικά με τη συντήρησή του. Τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα κατασκευάζονται κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα, με τη συνδυασμένη χρήση δηλαδή σκυροδέματος και χάλυβα. Η επιλογή της σωστής κατηγορίας σκυροδέματος, η ορθή  παραλαβή του και η εν γένει διαδικασία σκυροδέτησης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην υψηλή ποιότητα κατασκευής. Παρόλο που η εκτεταμένη χρήση του οπλισμένου σκυροδέματος έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού  κλάδου σε αυξημένη τεχνογνωσία, θα πρέπει να διαθέτουμε  και εμείς κάποια γνώση.

διαβάστε περισσότερα
 • Συμβουλές παραλαβής σκυροδέματος (2)

  Η παραλαβή σκυροδέματος είναι αρκετά σημαντική, τουλάχιστον όσο και κάθε άλλο στάδιο κατασκευής κτιρίων από μπετόν. Από τη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ποιότητας κάθε υλικού που αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε στην κατασκευή, πέρα από την προσοχή που πρέπει να δείξουμε, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε και πως μπορεί  να εξασφαλιστεί η ποιότητα του μπετόν που παραλαμβάνουμε.

  διαβάστε περισσότερα
 • Μεταλλικός σκελετός κτιρίων

  Οι μεταλλικές κατασκευές αποτελούν καθιερωμένη πρακτική στο εξωτερικό, για περισσότερο από πενήντα χρόνια. Στην Ελλάδα όμως, θεωρείται ακόμα καινούρια μέθοδος. Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις κτιρίων, η χρήση της μεθόδου αυτής περιορίζεται για βιομηχανικά κτίρια ή μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους. Τα κτίρια από μέταλλο, διαμορφώνονται χρησιμοποιώντας κολώνες και δοκούς από δομικό χάλυβα, ενώ η θεμελίωση και οι πλάκες είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα. Η τοιχοποιία μπορεί να είναι κλασικής μορφής (τούβλα, alpha block κλπ), αν και δεν προτείνεται, γιατί δεν συνεργάζονται σωστά με το μεταλλικό σκελετό σε περίπτωση σεισμού.

  διαβάστε περισσότερα
 • Ενισχύσεις-Επισκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος

  Η χειροτέρευση της κατάστασης των ήδη υπαρχουσών κατασκευών από διάφορους παράγοντες (σεισμός, πυρκαγιά, κακοτεχνίες κ.α.) έχει οδηγήσει στην ανάγκη επισκευής και ενίσχυσης αυτών. Η ανάπτυξη μεθόδων ενίσχυσης/επισκευής κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα είναι λοιπόν αναγκαία αφού η αντικατάστασή τους από νέες κατασκευές καθίσταται απαγορευτική, ή τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις δύσκολη, λόγω του μεγάλου κόστους μιας τέτοιας ενέργειας. Η διαφορά ανάμεσα στην επισκευή και την ενίσχυση έγκειται στο ότι η επισκευή αναφέρεται σε επέμβαση σε μια κατασκευή με βλάβες με σκοπό την επαναφορά της στην αρχική της κατάσταση, ενώ η ενίσχυση είναι η διαδικασία επέμβασης σε μια κατασκευή, με ή χωρίς βλάβες, η οποία αυξάνει την αντοχή της σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του αρχικού σχεδιασμού.


  διαβάστε περισσότερα
 • Πρακτικές συμβουλές για την κατασκευή πλάκας σκυροδέματος

   

  Είναι αρκετές οι φορές που χρειαζόμαστε στον περίβολο του σπιτιού μας ένα δάπεδο σταθερό, που να καθαρίζεται με ευκολία, χωρίς τη σκόνη και τη λάσπη του κήπου. Χρειαζόμαστε έναν χώρο να παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας, ένα μπάρμπεκιου ή απλώς ένα μέρος να εναποθέτουμε εργαλεία. Η ανάγκη αυτή γίνεται εντονότερη και σχεδόν αναπόφευκτη σε σπίτια εξοχικά, όπου υπάρχει χώρος κοντά ή και δίπλα στο σπίτι που συνήθως χρησιμοποιείται για καλλιέργεια φυτών, όπως για παράδειγμα ένας μεγάλος, πλούσιος κήπος ή ένα περιβόλι.

  διαβάστε περισσότερα
 • Ρωγμές στις κατασκευές (1)

  Στην Ελλάδα στην πλειονότητα των κατοικιών γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος. Με το σκυρόδεμα κατασκευάζουμε τον φέροντα οργανισμό δηλαδή το σκελετό του κτιρίου ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραλαβή των φορτίων και την μεταβίβασή τους στο έδαφος. Για την ολοκλήρωση της κατασκευής εξωτερικά, την πλήρωση των φατνωμάτων που δημιουργεί ο φέρων οργανισμός και τη δημιουργία χώρων εσωτερικά της οικίας χρησιμοποιούμε στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων τούβλα.

  διαβάστε περισσότερα
 • Ρωγμές στις κατασκευές (2)

  Οι ρωγμές οι οποίες οφείλονται στην υπέρβαση αντοχής των δομικών στοιχείων λόγω σεισμικής καταπόνησης είναι πολύ επικίνδυνες. Στις κολόνες, η διεύθυνση τέτοιου είδους ρωγμών είναι διαγώνια, περίπου προς το άκρο της κολόνας. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως όταν παρατηρήσουμε ρωγμή σε κολόνα, πρέπει να ειδοποιήσουμε άμεσα μηχανικό. Η βλάβη σε κολόνα, που υποδηλώνεται από τέτοιου είδους ρωγμή χρήζει άμεσης εξέτασης αφού τα υποστυλώματα φέρουν φορτία δεκάδων τόνων και είναι τα τελευταία στοιχεία που θέλουμε να αστοχήσουν στο κτίριο μας.

  διαβάστε περισσότερα
 • Χρήσιμες συμβουλές για τις εργασίες εκσκαφής

  Το πρώτο στάδιο εργασιών μετά την έκδοση της οικοδομικής αδείας για την ανέγερση ενός κτηρίου είναι αυτό των εκσκαφών. Πρώτο βήμα είναι η χάραξη του σκάμματος υπολογίζοντας περιμετρικά των θεμελίων επιπλέον πλάτος εκσκαφής 1μ., ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση των συνεργείων που θα καλουπώσουν τα θεμέλια και θα τα σκυροδετήσουν. Προσοχή πρέπει να δίνεται στη θέση της εκσκαφής, καθώς δεν είναι πολύ σπάνιο να γίνονται λάθη στη χωροθέτηση της και έτσι να γίνεται λάθος στην τελική θέση του κτηρίου.

  διαβάστε περισσότερα
 • Προστασία σκυροδέματος από διάβρωση

  Με τον όρο διάβρωση εννοούμε μια σειρά φυσικοχημικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα στα στοιχεία της κατασκευής και έχουν ως αποτέλεσμα την ελάττωση της αντοχής, της λειτουργικότητας και της αισθητικής τους εμφάνισης. Μιλώντας για διάβρωση σε κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα αναφερόμαστε στην ουσία στη διάβρωση του οπλισμού. Τα μέταλλα, όπως ο χάλυβας οπλισμένου σκυροδέματος, λόγω της σύστασης τους, όταν οξειδώνονται (σκουριάζουν) υφίστανται μια μεγάλη φθορά λόγω της αντίδρασης τους με το περιβάλλον.

  διαβάστε περισσότερα
 • Πρόληψη της μούχλας στην κατοικία

  Η εμφάνιση μούχλας στα κτήρια αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο και ένα σοβαρό πρόβλημα με το οποίο οι περισσότεροι από εμάς έχουν έρθει αντιμέτωποι ή θα κληθούν κάποια στιγμή να λύσουν. Καταρχήν, ας απαντήσουμε στο ερώτημα : Τι είναι μούχλα; Η μούχλα λοιπόν είναι μύκητες, φυτικοί δηλαδή οργανισμοί παρασιτικής φύσης που αναπτύσσονται υπό κατάλληλες συνθήκες και γίνονται ορατοί όταν αυξηθεί η συγκέντρωση τους. Η ύπαρξη υγρασίας, οργανικής ύλης (ξύλο, χαρτί κ.α.) που αποτελεί τροφή, και περιβάλλοντος με κατάλληλες θερμοκρασίες και έλλειψη φωτισμού και αερισμού αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

  διαβάστε περισσότερα
NEWSLETTER