Aρχική | Βοήθεια FAQ | Newsletter | Επικοινωνία
Αρχική / Πράσινο Ενεργειακό Σπίτι / ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ /

Ελεύθερη Αναζήτηση:

Ενδιαφέρομαι για:

Οδηγός αγοράς μικρής ανεμογεννήτριας

/Images/Articles/Ανεμογεννήτρια.jpg
/Images/Articles/Ανεμογεννήτρια_2.jpg
/Images/Articles/Ανεμογεννήτρια_3.jpg

Ποιά είναι άραγε τα πιο ισχυρά εφόδια που πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος αγοραστής προκειμένου να κάνει μια αποδοτική επένδυση; Χωρίς αμφιβολία η σωστή και πλήρης ενημέρωση σε συνδυασμό με μια λεπτομερή έρευνα αγοράς είναι τα μέσα που θα οδηγήσουν στην επιτύχια! Και ιδιαίτερα όταν ο καταναλωτής πρόκειται να καταβάλει ένα αρκετά αξιόλογο ποσό, όπως στην περίπτωση της εγκατάστασης μιας χαμηλής ισχύος ανεμογεννήτριας στον οικιακό του χώρο, στο κτήμα του ή ακόμη και στο εξοχικό του! Γι’ αυτό ίσως θα μπορούσαμε να δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές ώστε να να σας βοηθήσουμε να κάνετε την σωστή επιλογή!

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μικρές ανεμογεννήτριες, αντίθετα με αυτές που εγκαθίστανται για μεγάλης κλίμακας έργα, είναι καθαροί παραγωγοί ενέργειας και δεν απορροφούν καθόλου ενέργεια από το δίκτυο. Τυπικά η ισχύς τους όταν πρόκειται για οικιακή χρήση κυμαίνεται μεταξύ 500 W και 10 kW. Μπορούν να παράγουν είτε συνεχές ρεύμα (DC) είτε εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Βέβαια, εφόσον σκοπός μας είναι να τροφοδοτήσουμε με καθαρή ηλεκτρική ενέργεια το σπίτι μας, προτιμότερη επιλογή είναι οι ανεμογεννήτριες AC τύπου! Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες μικρές ανεμογεννήτριες παράγουν συνεχές ρεύμα (DC). Γι’αυτό είτε συνδέουμε την ανεμογεννήτρια μας στο δίκτυο, είτε αυτή λειτουργεί αυτόνομα απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός (μετατροπείς) για την μετατροπή του συνεχούς ρεύματος σε εναλασσόμενο.

Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι κάθετου ή οριζόντιου άξονα. Στην αγορά έχουν επικρατήσει οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα, με δύο ή τρία πτερύγια. Μια τυπική ανεμογεννήτρια οριζοντίου άξονα αποτελείται από το δρομέα, που περιλαμβάνει δύο ή τρία πτερύγια, το σύστημα μετάδοσης κίνησης, που απαρτίζεται από τον κύριο άξονα, τα έδρανα και το κιβώτιο πολλαπλασιασμού στροφών, το οποίο προσαρμόζει την ταχύτητα περιστροφής του δρομέα στη σύγχρονη ταχύτητα της ηλεκτρογεννήτριας. Επίσης περιλαμβάνει την ηλεκτρική γεννήτρια, η οποία συνδέεται με την έξοδο του πολλαπλασιαστή και μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, το σύστημα προσανατολισμού, που αναγκάζει τον άξονα περιστροφής του δρομέα να βρίσκεται παράλληλα με τη διεύθυνση του ανέμου και τον πύργο, ο οποίος στηρίζει όλη την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση. Τέλος απαραίτητο είναι το σύστημα ελέγχου (ηλεκτρονικός πίνακας και πίνακας ελέγχου) που συντονίζει και ελέγχει όλες τις λειτουργίες της ανεμογεννήτριας, φροντίζοντας για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Όσον αφορά στο χώρο εγκατάστασης υπάρχουν δύο δυνατότητες: Η μία είναι κοντά στο κτίριο που θα χρησιμοποιεί την παραγόμενη ενέργεια και η άλλη είναι στη στέγη. Για να πετύχουμε ικανοποιητική απόδοση, πριν την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας μας είναι απαραίτητο να ξέρουμε ότι η ιδανική τοποθεσία είναι μια επίπεδη κορυφή λόφου με καθαρό προσανατολισμό, χωρίς υπερβολικούς στροβιλισμούς και εμπόδια όπως μεγάλα δέντρα, σπίτια ή άλλα κτίρια. Καθώς τέτοιες τοποθεσίες δεν είναι παντοτε εφικτές και επειδή η ταχύτητα του ανέμου αυξάνεται με το ύψος, είναι προτιμότερο η ανεμογεννήτρια να τοποθετείται ψηλά στον ιστό ή στη στέγη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποσότητα ενέργειας που παράγεται κάθε στιγμή εξαρτάται από την ταχύτητα και την κατεύθυνση του ανέμου. Επιπλέον, η ύπαρξη γειτονικών εμποδίων όπως δέντρων, κτηρίων ή λόφων ίσως μειώσει την ταχύτητα του ανέμου ή δημιουργήσει στροβιλισμούς. Επομένως, όσο είναι δυνατόν πρέπει να απορίπτουμε τις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές. Έχει μεγάλη σημασία, πριν κάποιος προχωρήσει στην εγκατάσταση, να ζητήσει ανεμολογικά δεδομένα από ειδική υπηρεσία για χρονικό διάστημα ενός έτους για τη συγκεκριμένη τοποθεσία. Αν και η συλλογή των στοιχείων απαιτεί χρόνο, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια αξιόλογη εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρισμού! Για να αξίζει τον κόπο να προχωρήσουμε στην επένδυσή μας, πρέπει η περιοχή που θα εγκαταστήσουμε την ανεμογεννήτρια να έχει μέσο ετήσιο όρο ταχύτητας του ανέμου 6 m/s ή περισσότερο.

Τέλος, η εγκατάσταση του συστήματος συνήθως απαιτεί άδεια από τις τοπικές αρχές, έτσι τα παραπάνω θέματα θα πρέπει να έχουν λυθεί πριν την αίτηση για την άδεια εγκατάστασης. Αφού ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές και συνθήκες, το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος θα σας υποδείξει το κατάλληλο μοντέλο που τηρεί τις προδιαγραφές και καλύπτει τις ανάγκες σας! Μετά την εγκατάσταση, θα νιώθετε πραγματικά περήφανοι που θα συμβάλετε πλέον ενεργά στην μείωση των εκπομπών ρυπογόνων ουσιών του πλανητη μας!


Λιάνα Χασιώτη
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Μικρές ανεμογεννήτριες: Συν και πλην